De wijkbus is er voor iedereen die niet optimaal
gebruik kan maken van het openbaar vervoer.

Geschiedenis Morgenstond

Morgenstond na de oorlog

Al vóór de Tweede Wereldoorlog werd begonnen met de aanleg van woonwijken in het zuidwesten van Den Haag. De eerste wijk die daar tot stand kwam was Moerwijk.

Na de oorlog ging het gemeentebestuur gauw door met het bouwen van nieuwe woningen in Den Haag Zuid-West, want zo’n 25.000 Hagenaars hadden geen goede of behoorlijke woning. In het kader van de Wederopbouw van Den Haag keurde in 1950 de gemeenteraad het plan Morgenstond goed. Daar zouden 9200 woningen voor zo’n 34.000 inwoners komen. De wijk bestaat vooral uit flats van drie of vierhoog. Tussen die flats bracht men openbare ruimte aan voor ‘licht, lucht en groen’, drie zaken die de oude wijken zo ontbeerden.
Morgenstond is een na-oorlogse wijk met veel kleinere flatwoningen. In een aantal buurten zijn rond de eeuwwisseling woningen gesloopt. Hiervoor in de plaats zijn veelal nieuwe eengezinswoningen gekomen. De meest bijzondere bebouwing vind je aan de Dedemsvaartweg. Daar staan grotere woongebouwen die ontworpen zijn door bekende architecten in het kader van het Woningbouwfestival. De wijk kenmerkt zich door brede lanen en veel groen en grenst aan het Zuiderpark. Daar vind je veel sportvoorzieningen waaronder de toekomstige sportcampus.

De Leyweg vormt de as van de wijk met een groot winkelcentrum, stadsdeelkantoor Escamp en diverse voorzieningen. Winkelcentrum Leyweg biedt een mix van grote landelijke winkelketens en zelfstandige ondernemers en een wekelijkse markt. In winkelcentrum Almeloplein kun je terecht voor dagelijkse boodschappen.

De wijk heeft een klein park; het Melis Stokepark. De Melis Stokelaan en Dedemsvaartweg vormen groene lanen door en langs de wijk. De wijk grenst direct aan het Zuiderpark. Hier kun je wandelen, skaten, fietsen, zwemmen, picknicken, barbecueën of gewoon heerlijk in het gras liggen. En het grootste gratis festival van Europa vindt hier plaats: Parkpop. Heb je groene vingers, maar zelf geen tuin? In buurttuin Zuiderpark kun je een volkstuintje huren.
In Morgenstond is de gemiddelde WOZ-waarde van eengezinswoningen € 223.498 (prijspeil 2015) en van appartementen € 94.512 (prijspeil 2015). Daarmee behoort deze wijk tot een van de meest betaalbare wijken van Den Haag.
Ongeveer 5 % van de woningen in Morgenstond bestaat uit particuliere huurwoningen. De huurprijs van het vrijkomend aanbod lag de afgelopen jaren tussen € 650 en € 900/maand.

➤ Lees meer